Haber

Macaristan’da İsveç’in NATO üyeliği için oylama ertelendi

Macaristan’da muhalefetin İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamak için başlattığı özel meclis oturumunda çoğunluk sağlanamadığı için oylama yapılamadı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, iktidar partisi milletvekilleri, muhalefet partilerinin milletvekillerinin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamak için düzenlediği olağanüstü meclis toplantısını protesto ederek toplantıya katılmadı.

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin oylama, parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip olan iktidar partisi üyelerinin toplantıya katılmaması üzerine ertelendi.

Macaristan Dış ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto 11 Temmuz’da İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının şu anda “sadece teknik bir mesele” olduğunu söyledi.

Macaristan, 28 Haziran’da İsveç’in NATO üyeliği için onay oturumunun sonbahara ertelendiğini duyurdu.

Vilnius’ta üçlü görüşme

Türkiye, İsveç ve NATO arasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen üçlü toplantının ardından yapılan açıklamada, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolünü, İsveç’in de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik anlaşmasını TBMM’ye göndereceği belirtildi. AB üyelik sürecini canlandırma çabalarını destekleyeceği belirtildi.

Finlandiya, 4 Nisan’da NATO’nun 31’inci üyesi olurken, Türkiye ve Macaristan, İsveç’in üyeliği için bu ülkenin NATO üyeliğine artık onay vermemişti.

Macaristan Bakanı Szijjarto, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Ankara ile sürekli temas halinde olacaklarını belirterek, Türkiye’nin İsveç’in İttifak’a üyeliği konusundaki tavrının değişmesi halinde Macaristan’ın hiçbir ülkenin NATO’ya girmesine engel olmayacağının altını çizdi.

“Son karar meclisindir”

Szijjarto, 14 Haziran’da Macar hükümetinin İsveç’in NATO üyeliğini desteklediğini ancak Stockholm hükümetinin ülkesine yaptığı “hakaretleri” dikkate alarak nihai kararın parlamentoyla ilgili olduğunu belirtti.

İsveçli siyasetçilerin sürekli eleştiri, suçlama ve iddialarına maruz kaldıklarını kaydeden Szijjarto, İsveç’in Macaristan’a “demokrasi olmadığı ve diktatörlük olacağı” suçlamalarında bulunduğunu hatırlattı.

Peter Szijjarto, bu tür eleştirilerin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamaması için geçerli bir neden olduğunu belirtti.

artova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu