İş

İSG Sektörü 6331 Sayılı Kanunun ertelenmesinden endişeli

İSG Şubesi, işyerlerinde çalışanların sağlığı ve güvenliği için hayati önem taşıyan 6331 sayılı yasanın ertelenmesi kararıyla telaşa girdi. TİGEP Genel Sekreteri Mehmet Fazilet Tokuş, şubenin talep ve kaygılarını anlattı.

İş güvenliğinin çalışanların sağlığı ve güvenliği için son derece değerli olduğunu belirten Tokuş, “Dolayısıyla az tehlikeli olan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yükümlülüğündedir. 50 çalışan ve kamu işyerlerinde, 28 Temmuz 2020’de yayınlanan kanun değişikliği ile devam eden erteleme süresinin sona yaklaştığı bu günlerde, yeni bir erteleme kararı alınması endişesi artıyor. işyerlerinde çalışanların sağlığı ve güvenliği için yapılan çalışmalar. İş güvenliği uzmanları, işyerlerindeki riskleri tespit eder ve alınması gereken önlemleri önerir. İşyerlerinin denetlenmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması için yapılan çalışmaların aksaması işçilerin sağlığını tehlikeye atacaktır” dedi.

“Süre uzatılmalı”

İş güvenliği uzmanlarına bir sonraki derse bakmak için izin almaları için verilen sürenin uzatılması gerektiğini ifade eden Tokuş, “İSG profesyonelleri olarak işyerlerinde çalışanların sağlığı ve güvenliği için çalışıyoruz. Tam yasa için son tarih Kanunun ertelenmesi artık ertelenmemelidir.İşyerlerindeki riskleri tespit edip alınması gereken önlemleri öneriyoruz.Diğer taraftan sahada aktif görev alacak yeterli sayıda iş güvenliği uzmanı bulunmadığından, iş güvenliği için verilen süre İş güvenliği uzmanlarına bir sonraki sınıfa bakma izninin uzatılması gerekiyor. İş güvenliği uzmanı sayısının artırılması da önemli” dedi.

Yasanın yeniden ertelenmesinin şubedeki bu farkındalığın geriye gitmesine neden olabileceğine işaret eden Tokuş, ilgili kamu otoritesinin İSG alanındaki yaklaşım ve faaliyetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca sinemayı geri sardığımızda Tokuş, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi atama zorunluluğunun 2024 yılına ertelenmesinin küçük işletmelerin İSG kültürüne entegre olmaları için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Ancak bu sürecin sadece bir gecikme olarak kalmaması gerektiğini ve iş güvenliği açısından daha önemli adımların atılması gerektiğini belirtti. Tokuş, ilgili kamu kurumlarının sektörün taleplerini dinlemesi gerektiğini vurgulayarak, iş güvenliği konusunda atılacak adımların şubedeki tüm işletmeleri kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

İş güvenliği konusunun sadece yasal bir zorunluluk olmadığını ve işletmelerin bu konuda sorumluluk sahibi olması gerektiğini belirten Tokuş, “İş güvenliğine yeterince önem verilmemesinin iş kazaları ve meslek hastalıkları gibi sonuçlara yol açabileceğini” hatırlatıyor. Önlem, işletmeler için ödeme yapmaktan daha ucuzdur. İşletmeleri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi. – SİVAS

pehlivankoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu