Haber

Avukatların Zorunlu Savunma Ücreti Tartışma Konusu Oldu

Adalet Bakanlığı’nın zorunlu savunma için açıkladığı ücret tutarlarının verilen emeğe karşılık gelmediği gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği ve 54 baro ortak açıklama yaparak grev ve merkezi miting düzenleme kararı aldıklarını duyurdu. . EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, “CMK kapsamında 2023 yılında kaç şüpheli ve sanık zorunlu savunma avukatı olarak atandı? Bu atamalar kapsamında avukatlara ücret ne kadar ödeniyor? Nasıl” diye sordu. Ücretlerden kesilen KDV, stopaj ve gelir vergisi tutarı ne kadardır?” .

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında avukatların zorunlu savunma için kestiği ücreti Meclis gündemine taşıdı. EMEP’li Karaca, TBMM’ye soru önergesi sunarak Adalet Bakanı Tunç’un yanıtlamasını istedi. Karaca, teklife ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“AVUKATLARIN ÇOĞUNLUĞU, BIRAKIN OFİS AÇMAYI, EN TEMEL İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMIYOR.”

“Hükümetinizin ekonomi politikaları, tüm ülke halkının yanı sıra avukatları da her geçen gün yoksullaştırıyor. Sayıları her geçen gün artan avukatların büyük çoğunluğu, özellikle de yeni mezun avukatlar, ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Günümüz şartlarında bırakın ofis açmayı, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorlar, fiyatları taban fiyata bile yaklaşmıyor, ucuzlar İşgücü olarak kullanılan avukatlar, stajyer avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri mesleklerinde gelecek göremiyor veya Adalet sisteminde Bugün istihdam bilgileri açıklandığında sırf baro plakasına ya da vergi plakasına kayıtlı oldukları için iş sahibi gibi görünen avukatlar aslında büyük bir işsizlik ordusunu oluşturuyor.

“ADALET BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANAN ÜCRET ÖDENEN İŞİ KAPSAMIYOR”

Bu sistemde avukatlar ucuz, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarıyla emek sömürüsüne mahkum ediliyor. Bu şartlarda çalışmayı reddedenler, CMK kapsamında zorunlu savunma ve adli yardım atamaları yoluyla geçimini sağlamaya çalışıyor. Avukatlar bazen gelirlerinin yarısına yakınını vergi düzenlemeleri yoluyla devlet bütçesine aktarırken; Adalet Bakanlığı’nın barolara ve avukatlara ayırdığı bütçe her geçen gün azalıyor. Adli yardım sisteminde hak edilen bedel ancak yıllar sonra ve artan enflasyon karşısında erimiş halde alınabilmektedir. Adalet Bakanlığı’nın CMK kapsamında zorunlu savunma için açıkladığı fiyatlar verilen emekle örtüşmüyor. Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği ve 54 baro ortak açıklama yaparak grev ve merkezi miting düzenleme kararı aldıklarını duyurdu.

“ZORUNLU SAVUNUCU ATANMASI KAPSAMINDA AVUKATLARA ÖDENEN ÜCRET NEDİR”

Bakan Tunç’a yöneltilen sorular şöyle:

“CMK kapsamında 2023 yılında kaç şüpheli ve sanığa zorunlu müdafi atandı? Bu atamalar kapsamında avukatlara ödenen ücret ne kadar? KDV, stopaj ve gelir vergisi kesintisi tutarı ne kadar? fiyatlar? 2023 yılında kaç dava dosyasında Adli Yardım istendi? Bu taleplerden kaç tanesi mahkemelere iletildi? Kabul edildi mi? 2023 yılında Adli Yardım mevzuatı kapsamında kaç avukat atandı? 2023’te kaç avukat atandı? Avukatlara Adli Yardım atamaları yapıldı mı Adalet Bakanlığı bütçesinden ne kadarı Adli Yardım kapsamında zorunlu savunma ve avukatlık ücreti ödemelerine ayrıldı? 2023 yılında baroya kaç avukat kayıtlı oldu? “Kaç avukat çalışıyor?” ücret (4a kapsamındaki SGK kapsamında)? Kaç avukat bağımsız olarak çalışmaktadır (vergi kaydı 4b kapsamında)? 2023 yılında kaç avukat vergi ödemediği için zorunlu savunma kapsamında hak ettiği ücretten kesinti yaptı?” “Kaç avukata aynı gerekçeyle dava açıldı?”

kagithaneajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu